Att ångra är att slösa tid / Skriva

Avgörande bokbeslut

kaffe_edited

Avgörande beslut tas bäst med en kopp kaffe som kompanjon.
(För er som hängt med i espressoföljetången:
Som bekant: Min högt ärade maskin gav upp efter tio år.
Sedan dess: I fredags åkte jag till Kaffelabbet och köpte en ny, ej likadan maskin. Kromfärgad, kantig och ett framträdande som var självupptaget och tvärt, ingen kärlek vid första anblicken. Men det är insidan som räknas och efter fem minuter bestämde jag mig för att vi var gjorda för varandra.

Maskinen ger gött kaffe och skummar till tätt fint skum, som om det bodde en donna med underarmar rejäla som brödlimpor, som vispade med outtömlig energi under det kromfärgade skalet.
Bemötandet på Kaffelabbet var en del av behållningen; omsorgsfullt, lyhört och kunnigt. Besök rekommenderas).

Jag har filat på första kapitlet och funderar på om berättarjaget, Felicia ska vara runt tio år eller runt femton år.
Tioåringens perspektiv är intressant för att tioåringen är medveten, kan se och känna konflikter men kanske har svårare att läsa upprinnelsen till dem. Dramat som utspelar sig mellan hennes far, mor och farmor kan Felicia redogöra för och påverkas av men det är ett detektivarbete för henne att förstå bakgrunden till konflikten.

Bakgrunden till den huvudsakliga konflikten består i att farmor Matilde håller ett tal på Felicias föräldrars bröllop där Matilde tar upp brudens historik med nazistsympatier. Talet gör att brudparet bryter med Matilde. Långt senare när Matilde blir änka och hemlös då hon inte ärver sin sambo, förbarmar sig hennes son över henne och hon får flytta in på Viktor Rydbergsgatan. Felicias mor vill inte acceptera arrangemanget och där startar handlingen.
Genom att låta Felicia vara tio år och skildra detta kan läsare med vuxenögon förstå mer än berättarjaget. Astrid Lindgren var så skicklig på detta, att skapa historier som blir till behållning, av olika anledningar för både vuxna och barn. Jag blev helt tagen när jag såg film med Madicken nu i vuxen ålder och kunde lägga märke till de trasiga liv som skildras vid sidan av Madicken och Lisbets äventyr.

Att göra Felicia äldre skulle filtrera händelsen genom en person som är i gränslandet mellan barn och vuxen. En period när man kanske är mer självcentrerad? Det ger hela berättelsen ett annat utfall. Men jag kommer kunna frossa i inre och yttre konflikter. Det kan också vara fint om Felicia kan se mer nyanserat på Matilde. Som tioåring vill man kanske ge hela människan ett enda attribut som snäll, spännande, ond eller liknande?

Jag ger dessa tankar en vecka. Sedan bestämmer jag mig.

PS. Och här en bild på min nya kompis.

kompis)_edited

9 tankar om “Avgörande bokbeslut

 1. Knivigt. Jag tänker att det blir två helt olika skildringar, inte bara i hur Felicia ser konflikten, men i alla tankar hon har. Vilket i sin tur ger boken ett visst tonläge. Tonåringen har kanske oftare en svartare och mer uppgiven syn på både vuxna och världen i det stora hela. Tioåringen en lite naivare och mer hoppfull inställning till livet kanske?. Allt är ff möjligt och alla vuxna är inte idioter. Bara lite reflektioner. Spännande att se vad det blir 🙂

  Gilla

  • Vad roligt att du grunnar kring detta ! 🙂
   Ja, sant. hennes fokus och tyngdpunkt i livet blir ju annorlunda beroende på vad man väljer. Jag tänker att man är vilsen (som mer sökande) i gränslandet barn /vuxen och att en relation med en farmor kan ge stabilitet. Vilket i sin tur kan vara fint att skildra, jag tror många viktiga relationer grundläggs i tonåren.
   Samtidigt har jag hela tiden jobbat utifrån en yngre Felicia och jag har nog svårt att släppa det. Hon blir så vag i konturerna när jag gör henne äldre. Men det beror nog på att jag inte haft det perspektivet tidigare. Sedan är jag lite fäst vid det naiva och även det hoppfulla. Jag ska experimentera.

   Gilla

 2. Intressant att få en inblick i din skrivprocess. Helt spontant tilltalas jag mer av en 10-årings perspektiv, men det beror helt klart på vad man gör det till, och det är din magkänsla som är avgörande. 🙂 Hoppas du hittar den! Blir spännande att läsa mer!

  Gilla

 3. Du har ett väldigt behagligt sätt att skriva. Det gör att jag som läsare får en melodi i huvudet och ett sug att läsa vidare. Jag förstår dina tankar kring åldern, tycker att en 10-årings tankar och känslor är intressanta ut det perspektiv att man i den åldern är så påverkbar, att livet kan vändas både hit eller dit i framtiden beroende vad som utspelas i under denna tid.
  Spännande….

  Gillad av 1 person

  • Annika!
   Jag ber om ursäkt att jag missat din kommentar ! Men jag blev själaglad när jag nu läste den! Tack ❤️ Detta har gjort min dag!
   Jag har lite gett upp med mitt projekt, svajande självförtroende som satt sig på självdisciplinen. Men jag kommer igen!
   Och ja- hon ska vara tio år har jag bestämt. Känns som att man är mer mottaglig för intryck från omgivningen och mindre fokuserad på sig själv (vilket jag tycker präglar tonårens tid (i alla fall för mig).
   Återigen – tack för att du tog dig tid att läsa och ge feedback. Ha det fint ! ❤️

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s